Aj na Slovensku nastal čas na vyvodenie zodpovednosti

20.06.2013 Bratislava

Aj na Slovensku už nastal čas, aby zodpovední politici prevzali politickú aj trestnoprávnu zodpovednosť. Na mimoriadnej schôdzi parlamentu zvolanej kvôli podozreniam z tunelovania Vojenského spravodajstva to dnes vyhlásil poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Richard Vašečka. „V susednom Česku bol odvolaní vrchní predstavitelia vojenského spravodajstva a premiér Nečas ohlásil demisiu. Bohužiaľ, u nás sme stále v rovine osobnej nedotknuteľnosti, kde sa všetci navzájom obviňujú, no reálne potrestaný nie je v podstate nik a zodpovednosti sa každý zbavuje,“ tvrdí Vašečka.
Vašečka upozorňuje aj na malé právomoci osobitného parlamentného výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. „Ten výbor by som nazval výborom pre besedy a exkurzie. Absolvovali sme niekoľko besied s ministrom Glváčom, vzal nás na exkurziu do Vojenského spravodajstva. To ale nie je kontrola činnosti! Ak by existoval kontrolný výbor s reálnymi právomocami, tak by nikto nemusel prísť s podnetom do médií, ale mohol by ho priniesť na výbor, ktorý by mal reálne možnosti pýtať sa a dávať podnety orgánom činných v trestnom konaní,“ dodal Vašečka.
Pochybnosti o reálnom vyšetrení tejto kauzy zneužívania tajných služieb vyjadril aj jeho opozičný kolega a poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Hraško. „Vládni poslanci do jedného boli vždy prítomní na každom výbore. Ja som navrhol, aby poslanci mohli kontrolovať procesnú stránku veci a aby boli informovaní o postupe vyšetrovania tejto kauzy. Ak sme kontrolný výbor na kontrolu činnosti, tak mňa zaujíma činnosť, procedurálna stránka, ktorú máme kontrolovať. Bohužiaľ, vládni poslanci vo výbore to odmietli. To ma utvrdilo v tom, že na tejto kauze bude niečo pravdivé. Ak by ju minister riešil v prospech občanov Slovenska, tak nechápem kroky poslancov vládnej strany, ktorí sa snažili kontrole zabrániť,“ vyhlásil Hraško.
Podľa Vašečku tak riešením na predchádzanie zneužívania tajných služieb môže byť pripravovaná zmena zákona o tajných službách. V ňom treba podľa poslanca dôraznejšie oddeliť vládnu moc od tajných služieb. „Pokušenie v mladej demokracií spôsobuje to, že medzi výkonnou mocou a tajnými službami je nadštandardné puto, no ja som presvedčený, že treba robiť všetko preto, aby medzi vládnou mocou a tajnými službami boli len malé dvierka. Osobitný kontrolný výbor má síce opozičného predsedu, no väčšinu členov z vládnej strany. V takom prípade je ale treba pouvažovať nad externou nezávislou inštitúciou, ktorá by skutočne kontrolovala tajné služby. Ak hovoríme o prístupe k utajovaným skutočnostiam, určite by bolo dobré zvážiť aj bezpečnostné previerky pre poslancov,“ dodal Vašečka.

R. Vašečka
I. Hraško
 

Vyberte región